Michael Zieglers troskabsed
Af: Bent Gravesen

De igangværende overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte er en kamp mellem lønmodtagersidens musketered og arbejdsgiversidens troskabsed, hvor Michael Zieglers troskabsed er det svageste led.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 26. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Xi Jinpings Nye Magtposition
Af: Peer Møller Christensen

I lørdags blev Xi Jinping valgt til Kinas præsident for en ny femårig periode, og det behøver ikke blive hans sidste. Nogle dage tidligere havde Kinas parlament, Den Nationale Folkekongres, nemlig vedtaget en forfatningsændring, der gør det muligt for Xi at blive siddende som Kinas leder, så længe han lever.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 19. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


OK 2018: Solidaritet er fortsat basis for mobilisering
Af: Emmett Caraker

En stor konflikt udspiller sig i disse måneder i de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger. Arbejdsgiverne i stat, regioner og kommuner har lagt en stram kurs, mens de faglige organisationer på deres side har fundet sammen i et solidarisk fællesskab. Spørgsmålet er hvordan dette fællesskab er i stand til at stå distancen over for arbejdsgiverne.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 12. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Det drejer sig om langt mere end kroner og øre
Af: Bent Gravesen

Det er kun på overfladen, at de igangværende overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte handler om rettigheder, kroner og øre. Med forhandlingssammenbruddet står det klart. For regeringen handler de offentlige overenskomster om langt mere end kroner, øre og overenskomstrettigheder. De offentlige arbejdsgivere, anført af Moderniseringsstyrelsen, har gang i en større politisk-ideologisk kamp.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 05. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Gennemsnit
Af: Jan Mølgaard

Hvordan er det nu med gennemsnitsberegninger? Er temperaturen tålelig, hvis man har den ene fod i en balje med isvand og den anden fod i en balje med kogende vand? Bliver vi alle rigere, hvis gennemsnitsformuen stiger? Eller er det mere rigtigt, at det forholder sig med statistik, som Storm P har formuleret det – at den er som gadelygter: Gode at støtte sig til men ikke specielt oplysende?

Læs mere...

Offentliggjort: d. 26. februar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Mandaternes logik og venstrefløjens tyranni
Af: Bent Gravesen

Så længe mandaternes logik er det nye sort for Mette Frederiksen, er de radikale langt fra ministerbilerne. Og venstrefløjen endnu længere fra politisk indflydelse på andet end klima, miljø og uddannelse.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 05. februar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Sundhedsdata
Af: Jan Mølgaard

I netmagasinet Version 2 var der fredag den 26. januar en artikel med overskriften ” Kontroversielt forslag om sundhedsdata: Staten vil give dine data til mediko-giganter”. Den væsentlige pointe i artiklen kan sammenfattes således: ”Danmarks omfattende sundhedsregistre skal bruges som lokkemad for at få udenlandske virksomheder til landet. Når disse virksomheder er på dansk grund, skal de nemlig kunne søge om adgang til relevante registerdata – og dermed ikke mindst smide nogle penge i den danske samfundsøkonomi.”

Læs mere...

Offentliggjort: d. 29. januar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


OK-18 – en generel styrkeprøve
Af: Jan Helbak

Når Dansk Arbejdsgiverforening mod sædvane blander sig i overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, beror det selvfølgelig på deres ønske om at støtte de offentlige arbejdsgivere og signalere til alle lønmodtagerne i Danmark, hvordan de mener, at den beskedne højkonjunktur skal forvaltes. Lønpres og pres for forbedrede arbejdsforhold skal holdes i skak, og lønmodtagerne på det private arbejdsmarked skal ikke forkøle sig frem til 2019. Loven om udbud og efterspørgsel skal kun gælde i krisetider med høj arbejdsløshed.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 22. januar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


En sejr for hele blå blok
Af: Bent Gravesen

Lars Løkke Rasmussen var tvunget til at skifte politisk gear. Enten måtte han op i gear i form af reelle indrømmelser til DF’s paradigmeskifte, eller også måtte han ned i slæbegear i form af små skattelettelser og en mere almindelig blå, hård udlændingepolitik. Statsministeren valgte som bekendt det sidste. Det vil desværre vise sig at være en sejr for blå blok.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 15. januar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Når man trækker noget frem, lader man noget tilbage
Af: Jan Helbak

Fordelen ved at skulle kommentere en uge gammel tale er, at man har fået mulighed for at se alle reaktionerne. Talen er selvfølgelig statsministerens og reaktionerne er selvfølgelig kommet fra det sædvanlige medieparnas, der altid sidder parat til at tolke fuglenes sprog.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 08. januar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Når flagsvingeri skygger for klassekampen.
Af: Niels Frølich

Der var valg i Catalonien d. 21.december, et valg, der ganske vist i utide og som i sin form var et valg til det catalanske lokalparlament, men som i realiteten var (endnu) en folkeafstemning for eller imod uafhængighed af Spanien. Den spanske centralregering under Partido Popular-ministerpræsidenten Mariano Rajoys ledelse havde med forfatningens paragraf 155 i hånden og med støtte fra det socialdemokratiske PSOE og det socialliberale Ciudadanos suspenderet selvstyret efter selvstyreregeringens ensidige uafhængighedserklæring d. 27. oktober.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 26. december 2017 | Udskriv tekst: Udskriv