Mette Frederiksens kritik af Moderniseringsstyrelsen
Af: Jan Helbak

Blækket på forligsaftalerne var knapt tørt, før Mette Frederiksen på et pressemøde den 30. april løftede sig fra sit flyverskjul som en anden fugl Føniks og redegjorde for Socialdemokratiets ønsker om at reformere den Danske Model og gennemføre et serviceeftersyn af Moderniseringsstyrelsen.

Og hun var tydeligt lettet over forliget, hvorved Socialdemokratiet var blevet frigjort fra sit dilemma som både regeringsudfordrer og ansvarligt parti, der kunne blive forpligtet på et politisk indgreb, hvis udgangen på det tre måneders opslidende forhandlingsforløb var endt i storkonflikt.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 07. maj 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Betalt frokost og offentlig fedtsugning
Af: Bent Gravesen

Det blev fagbevægelsens solidaritet, musketered og medlemmernes kampvilje, der sammen med en bred folkelig opbakning sejrede over Sofie Løhdes såkaldte ’udgiftspolitik’. Fagbevægelsen, medlemmerne og deres ledere, har sejret. Sofie Løhdes forsøg på at begrænse de offentlige udgifter ved at gå til angreb på medarbejdernes overenskomster og arbejdsvilkår har lidt nederlag. Betalt frokost har sejret over offentlig fedtsugning. Det er det politiske hovedresultat af de sidste 5 måneders overenskomstkamp.

 

Læs mere...

Offentliggjort: d. 30. april 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Ghettoer
Af: Jan Mølgaard

I øjeblikket drukner de fleste politiske diskussioner i Overenskomstkampen.

Man får faktisk engang imellem den (kætterske?) tanke, at alle Danmarks udfordringer kan koges ned til et spørgsmål om lærernes (og andre offentligt ansattes) arbejdstid, årsnormer eller kvartalsnormer, lønniveau eller spisepause. MEN … der er også andet i det offentlige rum, som man burde interessere sig for. Og de offentligt ansattes overenskomster – og et rimeligt resultat på det område – er bestemt ikke
det eneste, som den offentlige debat burde beskæftige sig med.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 23. april 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Hvad der også er på spil i OK18 forhandlingerne
Af: Jan Helbak

Mens de flestes øjne naturligt nok har været rettet mod de offentligt ansattes tre hovedkrav: (1) Højere løn og en lønudvikling svarende til den på det private arbejdsmarked - (2) Sikring af den betalte spisepause i staten som en overenskomstaftale - (3) Ophævelse af lov 409, der regulerer lærernes arbejdstid og indgåelse af en overenskomstaftale om arbejdstiden i stedet,har der lige nedenunder hovedforhandlingerne, der er omfattet af den berømte musketered udspillet sig en ikke mindre interessant forhandling om arbejdstiden på Danske Regioners område.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 09. april 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Michael Zieglers troskabsed
Af: Bent Gravesen

De igangværende overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte er en kamp mellem lønmodtagersidens musketered og arbejdsgiversidens troskabsed, hvor Michael Zieglers troskabsed er det svageste led.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 26. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Xi Jinpings Nye Magtposition
Af: Peer Møller Christensen

I lørdags blev Xi Jinping valgt til Kinas præsident for en ny femårig periode, og det behøver ikke blive hans sidste. Nogle dage tidligere havde Kinas parlament, Den Nationale Folkekongres, nemlig vedtaget en forfatningsændring, der gør det muligt for Xi at blive siddende som Kinas leder, så længe han lever.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 19. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


OK 2018: Solidaritet er fortsat basis for mobilisering
Af: Emmett Caraker

En stor konflikt udspiller sig i disse måneder i de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger. Arbejdsgiverne i stat, regioner og kommuner har lagt en stram kurs, mens de faglige organisationer på deres side har fundet sammen i et solidarisk fællesskab. Spørgsmålet er hvordan dette fællesskab er i stand til at stå distancen over for arbejdsgiverne.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 12. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Det drejer sig om langt mere end kroner og øre
Af: Bent Gravesen

Det er kun på overfladen, at de igangværende overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte handler om rettigheder, kroner og øre. Med forhandlingssammenbruddet står det klart. For regeringen handler de offentlige overenskomster om langt mere end kroner, øre og overenskomstrettigheder. De offentlige arbejdsgivere, anført af Moderniseringsstyrelsen, har gang i en større politisk-ideologisk kamp.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 05. marts 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Gennemsnit
Af: Jan Mølgaard

Hvordan er det nu med gennemsnitsberegninger? Er temperaturen tålelig, hvis man har den ene fod i en balje med isvand og den anden fod i en balje med kogende vand? Bliver vi alle rigere, hvis gennemsnitsformuen stiger? Eller er det mere rigtigt, at det forholder sig med statistik, som Storm P har formuleret det – at den er som gadelygter: Gode at støtte sig til men ikke specielt oplysende?

Læs mere...

Offentliggjort: d. 26. februar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Mandaternes logik og venstrefløjens tyranni
Af: Bent Gravesen

Så længe mandaternes logik er det nye sort for Mette Frederiksen, er de radikale langt fra ministerbilerne. Og venstrefløjen endnu længere fra politisk indflydelse på andet end klima, miljø og uddannelse.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 05. februar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv


Sundhedsdata
Af: Jan Mølgaard

I netmagasinet Version 2 var der fredag den 26. januar en artikel med overskriften ” Kontroversielt forslag om sundhedsdata: Staten vil give dine data til mediko-giganter”. Den væsentlige pointe i artiklen kan sammenfattes således: ”Danmarks omfattende sundhedsregistre skal bruges som lokkemad for at få udenlandske virksomheder til landet. Når disse virksomheder er på dansk grund, skal de nemlig kunne søge om adgang til relevante registerdata – og dermed ikke mindst smide nogle penge i den danske samfundsøkonomi.”

Læs mere...

Offentliggjort: d. 29. januar 2018 | Udskriv tekst: Udskriv