Stop udhulingen af dagpengene
Af: Bent Gravesen

De to store LO-forbund, 3F og FOA har for nylig besluttet at indlede en kampagne for i det mindste at få sat en stopper for den tiltagende udhuling af dagpengenes dækningsgrad. Umiddelbart skulle man tro, at det var et beskedent krav, der hurtigt ville få opbakning på Christiansborg. Men så simpelt er det ikke. Langtfra.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 20. november 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Forblændelse i Spanien
Af: Jan Helbak

”Hvad der undrer mig er, at Europa er indifferent”, siger Marta Madrenas, Gironas borgmester og medlem af proløsrivelsespartiet PDeCAT (Partido Demócrata Europeo Catalán). ”Den spanske stat forbryder sig mod fundamentale rettigheder og kollektive friheder. Er disse ikke de grundlæggende principper i EU”? Og sådan kører argumentationen dag efter i dag i medierne og desværre også på dele af europæiske venstrefløj.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 13. november 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


I frihedens navn
Af: Jan Mølgaard

Det kan være svært - meget svært - at fastholde et overblik over alt det, der foregår både i den politiske verden og andre steder. Det kan være svært at se de store linjer, fordi støjen fra medierne overdøver alt i jagten på de hurtige pointer og de hurtige gevinster. Ser man nyheder i tv - lytter til radio engang imellem - læser måske en avis i ny og næ - besøger hjemmesider - eller følger med i vennernes aktivitet på Facebook og fjendernes på Twitter, så bliver man hvirvlet ind i et kalejdoskopisk billede, der ikke fokuseres yderligere, når en valgkamp er i gang. Som den er nu.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 06. november 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


DF varsler ulvetider for sygehuse, plejehjem, skoler og daginstitutioner
Af: Bent Gravesen

Alt tyder på, at Thulesen Dahl slipper mere end helskindet fra at gøre fremtiden yderligere usikker for vores sygehuse, plejehjem, skoler og daginstitutioner. Vores sygehuse, plejehjem, skoler og daginstitutioner går ulvetider i møde, hvis Dansk Folkeparti i de kommende uger, siger ja til blot en brøkdel af regeringens forslag om skatte- og afgiftslettelser for både borgere og virksomheder.

 

Læs mere...

Offentliggjort: d. 30. oktober 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Mandaternes logik
Af: Bent Gravesen

Venstrefløjen stiller sig selv og Socialdemokratiet det helt afgørende spørgsmål: Hvad er det for minimumskrav til velfærdspolitik, økonomisk politik og udlændingepolitik, som venstrefløjen vil vinde vælgernes og mandaternes opbakning til inden næste folketingsvalg? Uden et klart, præcist og folkeligt mobiliserende svar på dette spørgsmål har Socialdemokratiet tildelt venstrefløjen rollen som tilskuer og mandagstræner.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 23. oktober 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Nets
Af: Jan Mølgaard

Historien er - næsten - druknet i al den hurlumhej, som har omgivet perioden op til Folketingets åbning. I medierne har det hele handlet om registreringsafgifter (der uanset hvad forligspartierne påstår har social slagside), om burkaer og den slags (hvor debatten grundlæggende mest af alt virker som en afledningsmanøvre) og af alle de sædvanlige tåbeligheder i forbindelse med statsministerens åbningstale og den efterfølgende såkaldte debat.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 09. oktober 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Onsdag den 4. oktober
Af: Jan Helbak

3000-4000 tillidsrepræsentanter har tilmeldt sig til Velfærdstopmødet i Odense onsdag den 4. oktober, som er dagen efter Folketingets åbning. Mødet skal både protestere mod regeringens politik og diskutere velfærd.

Det er samarbejdet Danmark for Velfærd, som blandt andet tæller fagforbundene FOA, HK, BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd med flere samt LO Storbyerne, der har indkaldt til topmødet. Mødets overordnede formål er at sætte gang i en kampagne.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 02. oktober 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


En sort dag
Af: Bent Gravesen

Søndagens tyske valg blev en sort dag for den europæiske arbejderbevægelse, der må give anledning til alvorlig selvransagelse i både SPD og Die Linke. Men det er ikke sikkert, at denne selvransagelse kommer i noget af partierne. Anderledes kan man dårligt karakterisere det tyske valg. SPD fik med 20,5 pct. det dårligst valg siden 1949, og die Linke gik kun en smule frem fra 8,6 procent i 2013 til 9,2 pct., mens det højrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) fik en massivt politisk gennembrud og blev det tredjestørste parti i Tyskland med 12,6 pct. Samlet set markerede valget et historisk højreskred i tysk politik, der varsler alt andet end godt for både tysk og europæisk arbejderbevægelse.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 25. september 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Europe en marche – Vorwärts Europa!
Af: Jan Helbak


De mest fremsynede i det franske borgerskab og i den akademiske elite
så rigtigt, da de som resultat af den indre opløsning i Socialistpartiet og det republikanske parti op til franske præsidentvalgkamp besluttede sig for at opgive de gamle partier og i stedet støtte og forme Macron og ”hans” nye bevægelse En Marche - et navn der angiver en retning, men intet indhold.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 18. september 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Stammedans eller spjætmazurka
Af: Jan Mølgaard

Fulgte du med i Folketingets debat om forslaget til finanslov for 2018? Nej, vel. Måske så du som jeg en halv times tid - sammenlagt - i form af de klip, som DR og TV2 sendte undervejs eller senere. Eller også så du - hvis du havde tid til det - en times tid eller der omkring i den massive tv-dækning fra Landstingssalen enten på DR2 eller på TV2 News. Men så nok heller ikke mere. Medmindre du altså lever af at dække den slags. Og hvad oplevede man så? Hvis man altså af en eller anden grund sad der og så eller lyttede?

Læs mere...

Offentliggjort: d. 11. september 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Performancedesign og efterårsmanøvre
Af: Jan Helbak

Performance betyder optræden, fremførelse. Det kommer af det latinske formare – at  forme. Design betegner til daglig formgivning. Så egentligt er ordet design overflødigt i denne sammenhæng. Men som i så mange andre tilfælde i denne tid kan vi ikke få begreberne voluminøse nok.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 04. september 2017 | Udskriv tekst: Udskriv