Europe en marche – Vorwärts Europa!
Af: Jan Helbak


De mest fremsynede i det franske borgerskab og i den akademiske elite
så rigtigt, da de som resultat af den indre opløsning i Socialistpartiet og det republikanske parti op til franske præsidentvalgkamp besluttede sig for at opgive de gamle partier og i stedet støtte og forme Macron og ”hans” nye bevægelse En Marche - et navn der angiver en retning, men intet indhold.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 18. september 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Stammedans eller spjætmazurka
Af: Jan Mølgaard

Fulgte du med i Folketingets debat om forslaget til finanslov for 2018? Nej, vel. Måske så du som jeg en halv times tid - sammenlagt - i form af de klip, som DR og TV2 sendte undervejs eller senere. Eller også så du - hvis du havde tid til det - en times tid eller der omkring i den massive tv-dækning fra Landstingssalen enten på DR2 eller på TV2 News. Men så nok heller ikke mere. Medmindre du altså lever af at dække den slags. Og hvad oplevede man så? Hvis man altså af en eller anden grund sad der og så eller lyttede?

Læs mere...

Offentliggjort: d. 11. september 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Performancedesign og efterårsmanøvre
Af: Jan Helbak

Performance betyder optræden, fremførelse. Det kommer af det latinske formare – at  forme. Design betegner til daglig formgivning. Så egentligt er ordet design overflødigt i denne sammenhæng. Men som i så mange andre tilfælde i denne tid kan vi ikke få begreberne voluminøse nok.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 04. september 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Vi må slås for historisk små skattelettelser
Af: Bent Gravesen

Hver krone Kristian Thulesen Dahl vil give ud til lavere skat og billigere biler, kan bruges bedre til at sikre fremtidens børn, ældre og syge. Vores sygehuse, plejehjem, skoler og daginstitutioner risikerer at komme fra asken i ilden. Og det er som bekendt hverken trygt eller godt. Ilden er i den forbindelse regeringens løfte om ’historisk store skattelettelser’, som Anders Samuelsen så malende har udtrykt det. Anders Samuelsen tidligere sad i trætoppen og skreg på topskattelettelser for et etcifret milliardbeløb, sidder han nu i en ministerbil og foreslår Kristian Thulesen Dahl at sige ja til at bruge et tocifret milliardbeløb på skattelettelser på bekostning af den fælles velfærd.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 28. august 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Begejstring?!
Af: Jan Mølgaard

På vej hjem fra redaktionsmøde forleden sad jeg og et af de andre redaktionsmedlemmer og snakkede lidt. Hen over Fyn i regnvejr og videre op langs den østjyske kyst med mål i Århus. Vi var trætte begge to. Ham der sad bag rattet efter en meget lang arbejdsdag - og jeg også - selvom jeg ikke længere har et lønarbejde. Nyt nummer om formiddagen og redaktionsmøde om eftermiddagen og aftenen. Når man er træt kan det være svært at få øje på den egentlige og meningsfulde grund til, at man gør det, man gør.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 21. august 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Der er gået politik i den
Af: Jan Mølgaard

Du har helt sikkert observeret det - hvordan den politiske diskussion i Danmark drives fremad
af sager, skandaler og svigt. Lige nu og lige her af diskussionen om, hvor
integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg for Gud ved hvilken gang
forsøges ristet i et åbent samråd. Men eksemplet her er bestemt ikke enestående.
Faktisk er eksemplet nærmere reglen end undtagelsen.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 26. juni 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Rider Socialdemokratiet på to heste?
Af: Jan Helbak

I sin næsten tvangsprægede iver efter at overtage regeringsmagten og samtidig passivisere sit hidtidige parlamentariske grundlag har den socialdemokratiske ledelse i EU-spørgsmålet valgt den meget risikable fremgangsmåde at spille på to heste. Taktikken kan vise sig effektiv, men det kan også gå grueligt galt, og det er ikke i partiledelsens lod at bestemme udfaldet.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 19. juni 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Regeringen har en plan
Af: Bent Gravesen

3F’s fest i Cirkusbygningen var en sejrsfest, hvor man kunne fejre, at man med ryggen mod muren formåede at mobilisere tilstrækkelig opbakning og politisk pres til at slå Venstres angreb på folkepensionen af banen. Men tænk, hvis vi kan gøre det folkelige veto mod senere folkepension, topskattelettelser, osv. til et folkekrav om en anden politik, som Mette Frederiksen og en ny regering må forpligte sig på.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 29. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Kun kollektiv handling giver forvandling
Af: Klaus Krogsbæk

Læren af overenskomstforhandlingerne i år må være, at vi frem til næste overenskomstindgåelse må forberede os på konflikt. Kun på den måde kan vi få en reel valgmulighed mellem at stemme ja og nej. Om vi rent faktisk kommer i konflikt er ikke det afgørende. Det er derimod, om vi har evne og vilje til at benytte os af storstrejken, såfremt vi selv finder det nødvendigt. Det stiller helt nye krav til fagbevægelsen …

Læs mere...

Offentliggjort: d. 22. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Røde linjer
Af: Jan Mølgaard

Rubrikken til en nyhed i DR lød i den forløbne uge således: ”Enhedslisten på vej mod nybrud: Vi skal være klar til at vælte Mette Frederiksen. Thorning-regeringen var væltet flere gange, hvis Enhedslisten havde haft de rigtige værktøjer på plads. Det mener man i dele af partiet, som på sit kommende årsmøde skal diskutere en ny parlamentarisk strategi.” Og det har ikke alene været DR, der har haft fokus på den historie. Også andre medier har dækket den.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 15. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


En Marche – hvorhen?
Af: Jan Helbak

Efter en omtumlet valgkamp i Frankrig vandt Emmanuel Macron forventeligt anden valgrunde over højrenationalisten Marine Le Pen med ca. 65% mod 35%. Stemmeprocenten på 74 blev ikke som frygtet alarmerende lav. Der har ikke været den store begejstring for de to kandidater, og valget af Macron er først og fremmest den brede middelklasses fravalg af højrenationalismen. Hvad valget så reelt får af konsekvenser, ved vi ikke før parlamentsvalget i juni, og her er resultatet så langt fra givet.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 08. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv