Regeringen har en plan
Af: Bent Gravesen

3F’s fest i Cirkusbygningen var en sejrsfest, hvor man kunne fejre, at man med ryggen mod muren formåede at mobilisere tilstrækkelig opbakning og politisk pres til at slå Venstres angreb på folkepensionen af banen. Men tænk, hvis vi kan gøre det folkelige veto mod senere folkepension, topskattelettelser, osv. til et folkekrav om en anden politik, som Mette Frederiksen og en ny regering må forpligte sig på.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 29. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Kun kollektiv handling giver forvandling
Af: Klaus Krogsbæk

Læren af overenskomstforhandlingerne i år må være, at vi frem til næste overenskomstindgåelse må forberede os på konflikt. Kun på den måde kan vi få en reel valgmulighed mellem at stemme ja og nej. Om vi rent faktisk kommer i konflikt er ikke det afgørende. Det er derimod, om vi har evne og vilje til at benytte os af storstrejken, såfremt vi selv finder det nødvendigt. Det stiller helt nye krav til fagbevægelsen …

Læs mere...

Offentliggjort: d. 22. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Røde linjer
Af: Jan Mølgaard

Rubrikken til en nyhed i DR lød i den forløbne uge således: ”Enhedslisten på vej mod nybrud: Vi skal være klar til at vælte Mette Frederiksen. Thorning-regeringen var væltet flere gange, hvis Enhedslisten havde haft de rigtige værktøjer på plads. Det mener man i dele af partiet, som på sit kommende årsmøde skal diskutere en ny parlamentarisk strategi.” Og det har ikke alene været DR, der har haft fokus på den historie. Også andre medier har dækket den.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 15. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


En Marche – hvorhen?
Af: Jan Helbak

Efter en omtumlet valgkamp i Frankrig vandt Emmanuel Macron forventeligt anden valgrunde over højrenationalisten Marine Le Pen med ca. 65% mod 35%. Stemmeprocenten på 74 blev ikke som frygtet alarmerende lav. Der har ikke været den store begejstring for de to kandidater, og valget af Macron er først og fremmest den brede middelklasses fravalg af højrenationalismen. Hvad valget så reelt får af konsekvenser, ved vi ikke før parlamentsvalget i juni, og her er resultatet så langt fra givet.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 08. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Det franske præsidentvalg en katastrofe for centrum-venstre
Af: Bent Gravesen

Hvis Macron som ventet vinder præsidentvalget den 7. maj, har PS med Macron helt ukritisk og uden alternativ leveret Marine le Pen noget nær det ideelle fjendebillede for den udbredte politikerlede og folkelige mistillid til den politiske elites politik, mens Mélenchon med sin venstrepopulisme har været med til at nære dette fjendebillede på en måde, som Marine le Pens højrepopulisme alt for let kan gribe og overtage, mens Mélenchons kampagneorganisation taber pusten og slikker sårene.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 01. maj 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


OK17: Hvordan kommer fagbevægelsen videre?
Af: Klaus Krogsbæk

Uddannelse, lønstigninger, forældreorlov og bedre forhold for tillidsrepræsentanter blev fremhævet forud for afstemningen om overenskomst 2017. Alligevel var det protokollatet om systematisk overarbejde, der løb med det meste af opmærksomheden. Uden grund eller med god grund? Meningerne er mildt sagt delte. Spørgsmålet er nu, hvordan fagbevægelsen kan komme videre i fællesskab?

Læs mere...

Offentliggjort: d. 24. april 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Sammenhængsreform
Af: Jan Mølgaard

Hvad mener de egentlig? Og hvad skal man mene? Altså om det nyeste udspil i reformbølgen. Om den Sammenhængsreform, som den såkaldte innovationsminister Sophie Løhde kaldte den såkaldte reform, som hun har sat sig selv i spidsen for, da hun holdt pressemøde for et par dage siden. Forudsætningen for at mene noget er jo nok, at man ved hvad man skal mene noget om. Så derfor holder vi os i denne kommentar temmelig tæt på teksten.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 10. april 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Rodskud – socialromantisk snæversyn
Af: Jan Helbak

”Rodskud kaldes de skud, som vokser frem fra højtliggende rødder. På den måde kan der dannes nye planter, når disse ungskud vokser til og danner deres eget bladsystem”. (Wikipedia)

Om bogen "Rodskud" skrevet af Jacob Bundsgaard, Johannes Lundsfryd og
Vibe Klarup.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 03. april 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Troels Lund Poulsens tvangsliberalisme
Af: Bent Gravesen

Selv en inkarneret liberalist som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kan komme i tvivl, om liberalistisk politik virker så effektivt som ønsket. Tvivlen nager for øjeblikket Troels Lund Poulsen så meget, at han føler sig nødsaget til at have ny politiske tvangsinitiativer over for kommunerne klar, hvis ikke kommunerne selv kan finde ud af at få ’skubbet’ langt flere ud af kontanthjælpssystemet.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 27. marts 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Rethinking i Aarhus! Fagbevægelsen som innovator?
Af: Klaus Krogsbæk

Under overskriften ”Let’s Rethink” vil Europæisk Kulturhovedstad omdanne Aarhus til et ”kulturelt laboratorium, hvor alternative løsninger kan spire og gro”. Byen byder da også på mange spændende arrangementer, men måske kommer den virkelige nyskabelse fra en noget uventet kant …

Læs mere...

Offentliggjort: d. 20. marts 2017 | Udskriv tekst: Udskriv


Uden retning – uden kraft
Af: Jan Helbak

Kommissionsformand Jean-Claude Junckers Hvidbog for EU år 2025 indeholder ingen reelle svar på de problemer, som hjemsøger den Europæiske Union. Værre er, at ministertopmødet torsdag-fredag, som skulle lægge sporene ud for den videre drøftelse af Hvidbogen, forløb som en farce.

Læs mere...

Offentliggjort: d. 13. marts 2017 | Udskriv tekst: Udskriv