Aktuelt nummer: April 2017

       
Regeringen har en plan
Af Bent Gravesen - 29-05-2017

3F’s fest i Cirkusbygningen var en sejrsfest, hvor man kunne fejre, at man med ryggen mod muren formåede at mobilisere tilstrækkelig opbakning og politisk pres til at slå Venstres angreb på folkepensionen af banen. Men tænk, hvis vi kan gøre det folkelige veto mod senere folkepension, topskattelettelser, osv. til et folkekrav om en anden politik, som Mette Frederiksen og en ny regering må forpligte sig på.

Andre kommentarer:
-> Kun kollektiv handling giver forvandling (22-05-2017)
-> Røde linjer (15-05-2017)
Reform af det liberale papirmonster?
Af Jan Helbak

Så skal vi igen i gang med den obligatoriske afbureaukratiseringsøvelse. Den offentlige sektor skal fornys, og der skal skæres ned på alt unødvendigt bureaukrati, der skal effektiveres på sags- og dokumentationsgange og så videre. Ja, listen er næsten uendelig. Sådan har det lydt siden Schlüters Moderniseringsudvalg, men måske er situationen trods alt anderledes denne gang?

Det måske nye i forhold til 1983, 2002, 2009, 2011 og 2013 er, at V-LAK regeringen meget bastant har lagt sig fast på et vækstmål for de offentlige driftsudgifter på 0,3%. Men med et demografisk betinget vækstpres på minimum 0,6% har regeringen kun få handlemuligheder.

Til forskel fra de foregående regeringer kan den nuværende regering ikke længere nøjes med at luge lidt ud i velfærdsydelserne eller skære på kontanthjælpsydelser og lignende, som kun føles af et lille mindretal af befolkningen. Produktivitetskravene er også ved at nå deres ultimative grænse

Socialdemokratierne og højrepopulismen
Af Bent Gravesen

Højrepopulismens spøgelse går gennem Europa. Alle de socialdemokratiske partier er udfordret af dette spøgelse. Hvordan stopper de højrepopulismens fremmarch, før det er for sent.

De første linjer i Det kommunistiske manifest fra 1848 lyder: "Et spøgelse går gennem Europa – kommunismens spøgelse. Alle magter i det gamle Europa har sluttet sig sammen til en hellig klapjagt på dette spøgelse." De første linjer i et nutidigt manifest for de europæiske socialdemokratier kunne tilsvarende lyde: "Et spøgelse går gennem Europa – højrepopulismens spøgelse. Alle gamle socialdemokratier har indledt en hellig klapjagt på dette spøgelse."

De seneste eksempler på det populistiske spøgelse er Danmark, Holland og Frankrig. I Danmark fik Dansk Folkeparti (DF) sit helt store vælgergennembrud med valget i 2015. DF gik frem fra 12,3 pct. i 2011 til 21,1 pct., og DF blev dermed som Folketingets næststørste parti det parti, der forhindrede Helle Thorning Schmidt i at fortsætte som statsminister.

-> Fagbevægelsen
-> Kapitalismekritik
-> Tema om Antonio Gramsci (1891-1937)The anti-Trump resistance takes shape: 'Government's supposed to fear us'
I USA begynder organiseringen i forlængelse af Trumps valgsejr så småt at tage form.
Fra The Guardian
-> Læs med her ...
Lokalpolitikere klør på med udlicitering
Flere opgaver bliver flyttet væk fra ansatte i kommunerne og over på private hænder. Især fattige landkommuner vil udlicitere - ikke fordi de ønsker det, men fordi de er nødt til det.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...

-> Se alle her ...

Politik og økonomi
Forsvaret af demokrati i Latinamerika … men hvilket demokrati?
Af Stefano Palestini
Velfærdsstatens tabte spor: Brikker til en forebyggende og offensiv velfærdsstat
Af Søren Kolstrup
Ulighedens Dynamik
Af Göran Therborn
Postfaktuel kapitalisme
Af Werner Rügemer
Regeringen på boligpolitisk retræte, men …
Af Henrik Herløv Lund
Økofeminisme
Af Gitte Pedersen

Systemkritik
ALGORITMER MIG HER, ALGORITMER MIG DER…
Af
Var kold fusion ikke en and?
Af Claus Andersen
Den danske atomaffaldsproces er på rette vej
Af Niels Henrik Hooge

Fagbevægelse og arbejdsmarked
Anbefaling: Reform Watch
Af Klaus Krogsbæk

Internationalt
Den kontantløse økonomi og Indiens fattige som forsøgskaniner: Demonetisation.
Af John Graversgaard
Strategisk overgang til en ny international arkitektur
Af Jacques Hersh og Johannes Dragsbæk Schmidt
Præsidentvalget i Frankrig - et valg som intet andet
Af Murray Smith

Anmeldelser
Luther lagkage
Af Morten Thing

Sider vi kan lide