Aktuelt nummer: Juni 2018

       
Varm luft og punkterede balloner
Af Jan Mølgaard - 11-06-2018

Sammenhængsreformen - et temmelig tåbeligt – og indholdsløst – begreb. Men ikke desto mindre tilsyneladende et omdrejningspunkt for det, der skal ske i efteråret 2018 ifølge regeringen. På websiden regeringen.dk kan man læse følgende: Hvordan skaber man en mere sammenhængende offentlig sektor med bedre resultater og mere kvalitet for den enkelte borger? Det svære spørgsmål stillede innovationsminister Sophie Løhde til 13 topledere med stor erfaring fra den private og offentlige sektor, som i april sidste år blev samlet i regeringens såkaldte ’Udfordringspaneler’. Efter et års arbejde, hvor panelmedlemmerne har tænkt og debatteret på livet løs med hinanden, har de i dag afleveret en stribe anbefalinger til innovationsminister Sophie Løhde.

 

Andre kommentarer:
-> Hvad så, Sánchez? (04-06-2018)
-> Ghettopolitik og valgkamp (28-05-2018)
Socialdemokratiets nye vej?
Af Jan Helbak

Med den helt rigtige timing meddelte Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen dagen før grundlovsdag, at partiet går efter at danne en ny regering alene. Altså uden det Radikale Venstre – et brud med et gammelt princip og et gammelt samarbejdsmønster, som de fleste ellers havde ventet ville fortsætte. Mette Frederiksen gjorde klart, at sådan blev det både i valgkampen og efter, hvis stemmetallene var til det. Efter planen indtog udspillet en ikke ringe plads i de andre partiers grundlovstaler, og avisernes politiske kommentatorer havde travlt i vurderingsrubrikkerne. Den gennemgående vurdering var, at separationen fra R nok var ganske logisk, og at Socialdemokratiet først og fremmest gik efter at skabe sig større manøvrerum i et kommende, mere broget Folketing. Lars Løkke Rasmussen var hurtigt ude med, at der alene var tale om et taktisk udspil, og mere skulle der ikke lægges i det. Thulesen Dahl takkede for en markant melding og gav det så efterfølgende en kurv ved at betone DF’s ønske om at danne regering med Venstre efter næste valg.

Karl Marx, 200 år
Af Kjeld Schmidt

Karl Marx blev født den 5. maj 1818 i Trier i Rhinlandet, altså for 200 år siden. Han var barnebarn af den europæiske oplysningstradition og barn af den franske revolution, der udbød 29 år før hans fødsel, og var samtidig barn af den industrielle revolution, der udfoldede sig i hans barndom og ungdom. Som ægte barn af sin tid var Marx som udgangspunkt radikal demokrat, en lidenskabelig forkæmper for at overvinde “feudale rester” som arvelige privilegier og almindelig snylteri og rov, slaveri og tvangsarbejde, provinsiel selvtilstrækkelighed og religiøs selvforblændelse, politisk formynderi og politivælde, samt social og økonomisk ulighed. Og som barn af sin tid blev han en stærk fortaler for den gryende internationale arbejderbevægelse i dens kamp for arbejderklassens politiske og sociale frigørelse, ligesom han berigede den med et værk, som beskrev arbejderklassens stilling i den kapitalistiske økonomi og de vilkår og muligheder, der udspringer heraf.
The anti-Trump resistance takes shape: 'Government's supposed to fear us'
I USA begynder organiseringen i forlængelse af Trumps valgsejr så småt at tage form.
Fra The Guardian
-> Læs med her ...
Lokalpolitikere klør på med udlicitering
Flere opgaver bliver flyttet væk fra ansatte i kommunerne og over på private hænder. Især fattige landkommuner vil udlicitere - ikke fordi de ønsker det, men fordi de er nødt til det.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...

-> Se alle her ...

Politik og økonomi
Neoliberalisme og neoklassisk økonomi går hånd i hånd.
Af Jesper Jespersen
Enhedslistens borgerlige økonomiske politik
Af Ivan Breinholt Leth
Højrepopulismen, arbejdsmarkedet og lønmodtagerne
Af Klaus Krogsbæk
Den bureaukratiske socialisme
Af Margit Kjeldgaard
VLAK´s energiudspil: Sorte skattelettelser maskeret som grøn omstilling
Af Henrik Herløv Lund
Enhedslisten går nationalismens ærinde i Catalonien
Af Sara Høyrup

Systemkritik
Statistik, etnicitet og racisme - Diversiteten og arbejderklassen som forsvandt.
Af John Graversgaard

Fagbevægelse og arbejdsmarked
Det europæiske arbejdsmarked – et skridt frem men to tilbage
Af Niels Henrik Nielsen
Akademikere i kamp
Af Louise Margrethe Pedersen
Musketereden holdt. Kvittering – et massivt ja
Af Jan Helbak

Hverdagsliv og modstandsformer
To familier, som du gerne vil lære at kende
Af Hans Aage

Internationalt
Nicolás Maduras våde drøm og venstrefløjens mareridt
Af Poul Petersen
Er Italien på vej ud af euroen?
Af Niels Frølich
Ortega sat på prøve
Af Courtney Desiree Morris

Anmeldelser
Bevar roen og læs Gramsci
Af Carsten Jensen

Sider vi kan lide
* Klik her for at se alle de sider, vi godt kan lide