Artikler: Artikler
Going to the biggest-worst

Skal demokratiet overleve, skal vi lære af fagbevægelsens bedste erfaringer med organizing. Efter udnævnelsen af Kavanaugh til højesteret og inden midtvejsvalgene i november giver Jane McAlevey i en artikel i The New York Times tre gode råd til det progressive Amerika.

Skrevet af: Klaus Krogsbæk  
Offentliggjort: 17-10-2018
Lars Olsen og klassekampen. En anmeldelse af bogen: Det forsvundne folk.

Forfatter og debattør Lars Olsen har med sin nye bog: "Det forsvundne folk" endnu en gang fastslået at vi lever i et klassesamfund med klassekamp. Det er befriende og en god vaccine mod den megen tomgangssnak om det danske velfærdssamfund fra politikere som har travlt med at nedbryde velfærdsstaten. Han beskriver den voksende utryghed og hvordan Danmark har forandret sig. 

Skrevet af: John Graversgaard  
Offentliggjort: 17-10-2018
Inspiration fra Egon Bahr

Der bygges en spænding op i forholdet mellem NATO-landene og Rusland. Europæerne har alt at tabe og intet at vinde herved. Tværtimod er der behov for en afspænding, som kunne inspireres af den tidligere vesttyske ’Ostpolitik’. Hovedarkitekten bag denne var SPD-politikeren Egon Bahr.

Skrevet af: Jens Jørgen Nielsen  
Offentliggjort: 17-10-2018
Forræderi i Ecuador

Ecuador’s præsident Lenin Moreno blev valgt til at fortsætte Correa’s ”borgerrevolution” – men er i stedet i gang med at afvikle den.

Interview med Guillaume Long ved Pablo Vivanco

Skrevet af: Pablo Vivanco  
Offentliggjort: 17-10-2018
Europa Bliver Taberen, Hvis Iran-Aftalen Smuldrer

Den 8 marts i år forlod USA Iran aftalen. Aftalen, som skulle forhindre Iran i nogensinde bygge atomvåben, var et resultat af 12 års forhandlinger mellem Iran på den ene siden og USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig og Tyskland på den anden. Forhandlingerne koordineredes  af EU. Efter USA’s exit har de andre parter prøvet at fastholde  aftalen, ikke mindst fordi Det Internationelle Atomenergi Agentur gang på gang har bekræftet at Iran har levet op til  alle aftalens krav. USA motiverer sin aktion med at Iran er aggressiv i regionen og at aftalens krav ikke er  evigtgyldige,  men  afvikles inden for  bestemte tidsrammer. Derefter skulle Iran forblive et land uden atomvåben og følge de gældende regler i Ikke-Spredningsaftalen.

Skrevet af: Tarja Cronberg
  
Offentliggjort: 17-10-2018
Da DJØF skulle forklare "de juridiske aspekter" af Catalonien-konflikten

Den nationalistiske lobbymaskine stødte ikke på modstand, da den rullede nordpå og ramte de danske egne. Midt under Catalonien-konflikten afholdt eksempelvis DJØF et arrangement om dens ”juridiske aspekter”. Arrangementet bød på et ensidigt debatpanel og var efter alt at dømme orkestreret af partshaveren Assamblea Nacional Catalana. ANC’s eksformand sidder varetægtsfængslet for sin rolle i det, der af mange iagttagere betragtes som et fejlslået forsøg på statskup.

Skrevet af: Sara Høyrup  
Offentliggjort: 17-10-2018
I anledning af Kramer Mikkelsens bortgang – hvor skal By&Havn hen?

Lad mig skynde mig at slå fast, at denne kommentar ikke handler om, at Jens Kramer Mikkelsen har forladt denne verden, men at han i slutningen af juli dette år forlod den virksomhed, han i så mange har været chef for, By&Havn, et offentligt ejet selskab, der står for Københavns byudvikling, bolig- og metrobyggeri og at man måske derfor skulle bruge anledningen til at genoverveje hele konstruktionen By&Havn og dens grundlag. 

Skrevet af: Niels Frølich  
Offentliggjort: 17-10-2018
Folket velger, kapitalen bestemmer

Denne artikel er oversat fra Le Monde diplomatique’s franske udgave til den norske udgave af samme tidsskrift. Vi bringer efter aftale med begge redaktioner udgaven på norsk, da det er vores vurdering, at det ikke medfører nævneværdige forståelsesproblemer. Du kan abonnere på den franske udgave her: https://mondediplo.com/subscribe. Og på den norske udgave her: https://www.lmd.no/fullt-abonnement/


Handlekraftige stater reddet bankene i 2008 på bekostning av vanlige borgere. Sjokkbølgen etter finanskrisen og de dårlige løsningene har brakt det liberale demokratiet mot kanten av stupet i en oppkonstruert konflikt mellom liberalisme og populisme.

Skrevet af: Serge Halimi  
Offentliggjort: 17-10-2018
Oprør for fremtiden

Der er brug for et oprør. For et fremtidigt samfund, hvor demokrati, fællesskab og borgerrettigheder er i centrum. Sker det ikke, så vil fremtidens samfund blive formet af nogle få rige og magtfulde ejere af tech-virksomhederne

Således indleder de to forfattere folketingsmedlem for SF Lisbeth Bech Poulsen og regionsrådsmedlem ligeledes for SF Peter Westermann deres nys udgivne bog; Oprør for fremtiden – manifest for frihed og fællesskab midt i en tech-tid.(1) Denne skribent kunne ikke være mere enig og derfor kastede jeg mig også over bogen med store forventninger.

Skrevet af: Niels Henrik Nielsen  
Offentliggjort: 17-10-2018
Sammenhængsreformen: Regeringen vil effektivisere for 4 mia. kr.

Regeringen vil have fagbevægelsen med i et partnerskab om at effektivisere den offentlige sektor for 4 mia. kr. Det, regeringen foreslår, er en ny type spareøvelse. Den går ud på at spare nogle af de nyansættelser på ældre- og børneområdet, der ellers ville have været tvingende nødvendige. Et af de steder, hvor regeringen gerne vil spare er udgifter til sygefravær med løn.

Skrevet af: Bent Gravesen  
Offentliggjort: 17-10-2018
Finanslovsforslag for 2019 er ingen gavebod, men en sparekniv

29. august 2018 fremlagde VLAK-regeringen sit finanslovsforslag for 2019. Det er regeringens sidste finanslov inden næste folketingsvalg, og det mærkes. Regeringen har samtidig med finanslovsforslaget fremlagt en sand byge af større og især mindre nye reformforslag, som tydeligvis er designet til frem mod valget at skabe et indtryk af velfærdsvenlighed. Og dele af pressen har da også købt regeringens valgoffensiv og betegnet forslagene som ligefrem en ”gaveregn”. Men det er det ikke.

Skrevet af: Henrik Herløv Lund  
Offentliggjort: 17-10-2018
Demokratiets socialisme

Meget er forsvundet fra den socialistiske dagsorden. Men da debatten om demokrati gik i stå, forsvandt samtidigt diskussionen om et af socialismens allermest centrale spørgsmål, nemlig planøkonomien. De to begreber hænger sammen, begge handler om udvikling og allokering af ressourcer og håndtering af magt.

Skrevet af: Einar Baldursson  
Offentliggjort: 17-10-2018
Eritreas anti-koloniale kamp og Etiopiens befrielse.

Den pludselige tilnærmelse mellem præsidenterne Abiy fra Etiopien og Afwerki fra Eritrea har overrasket alle. Håbet og drømmen om fred og samarbejde mellem de to nabolande er blevet virkelighed og afslutter 20 års ørkenvandring. Telefonlinjer og transportlinjer er åbnet, så folk kan møde deres kære. Den 8. juli 2018 fløj Abiy Ahmed til Asmara og folk jublede i gaderne. Den 14. juli 2018 kom Isaias Afwerki til Addis Abeba og fik en overstrømmende modtagelse

Skrevet af: John Graversgaard  
Offentliggjort: 17-10-2018
USA's Handelskrig mod Kina

Den amerikanske regering har indledt en omfattende handelskrig mod Kina, som ifølge Præsident Trump snyder USA økonomisk.

Skrevet af: Peer Møller Christensen  
Offentliggjort: 17-10-2018
Hvis ”aufstehen” er løsningen, hvad er så problemet?

Den 4. september i år – ti år efter den økonomiske verdenskrise – annoncerede Sara Wagenknecht (SW), politisk ordfører i Bundestag (Tyskland) for Die Linke og hendes mand tidligere finansminister i SPD-regeringen under Schröder, Oskar Lafontaine, formelt bevægelsen ”aufstehen” (Rejs jer op, til kamp eller fremad).

Skrevet af: Jan Helbak  
Offentliggjort: 17-10-2018