Artikler: Artikler
Portugal: samarbejde på venstrefløjen – mellem forbillede og destruktion

Efter valget i oktober 2015 blev den borgerlige koalition den største parlamentsgruppe og forventede at kunne fortsætte i regering. Traditionelt har det største parti dannet regering. Koalitionen gik ud fra at PS ikke var villig til samarbejde med den EU-kritiske venstrefløj i BE og PCP- koalitionen.

Skrevet af: Niels Henrik Nielsen  
Offentliggjort: 15-08-2017
Venezuela – ærlighed varer længst

Mens Nicolás Maduro’s mere og mere antidemokratiske regering bekæmper voldelige højrefløjsstyrker, kan den almindelige venezuelaner bare se til, mens chavismens landvindinger langsomt forsvinder.

Skrevet af: Mike Gonzalez  
Offentliggjort: 15-08-2017
Brexit og udfordringen for venstrefløjen

For et år siden den 23. juni 2016 stemte 52 % af de britiske vælgere for at Storbritannien skulle forlade EU – også omtalt som Brexit. Men med resultatet af parlamentsvalget den 8. juni i år er der blevet vendt op og ned på mange af de åbenlyse antagelser vedrørende Brexit.

Skrevet af: Inger V. Johansen  
Offentliggjort: 15-08-2017
Kinas Kommunistpartis kommende 19. Partikongres.

Hvert år midt i august mødes nuværende og tidligere ledere af Kinas Kommunistiske Parti i  badebyen, Beidaihe, 300 km. øst for Beijing. Beidaihe domineres af sommervillaer i kolonial stil, og fungerede da også før revolutionen som stedet, hvor udenlandske forretningsfolk og diplomater søgte tilflugt, når sommerheden lagde sig over Beijing.

Skrevet af: Peer Møller Christensen  
Offentliggjort: 15-08-2017
Dramaet fortsætter - Rusland og USA på kollisionskurs

De amerikanske sanktioner mod Rusland vil nok få konflikten mellem de to lande til at skærpes men ikke få Rusland til at skifte kurs. Derimod vil sanktionerne ramme såvel præsident Trump som Europa. Det amerikanske establishment vil nemlig af med Trump og fastholde EU under amerikansk dominans.

Skrevet af: Jens Jørgen Nielsen  
Offentliggjort: 15-08-2017
Af en psykopatiforskers dagbog

I was the bad scene, I was the bad gene, I was the bad dream

Skrevet af: Vagn Lyhne  
Offentliggjort: 15-08-2017
Sprækkerne i European Spallation Source

I 2014 lovede forkvinden for Skånes regionsråd mere end 600 mio. kr. til det store svensk-danske forskningsinfrastrukturprojekt European Spallation Source (ESS) i Lund. Et halvt år senere tabte hun regionsvalget og fik et velbetalt job som lobbyist for ESS.

Skrevet af: Niels Henrik Hooge  
Offentliggjort: 15-08-2017
Digitalisering og klassekamp

Året er 1981. På Berlingske Tidende strejker typograferne. Konflikten handler om, hvem som skal have retten til at betjene den nye teknologi i form af computere. Efter elleve ugers kamp må typograferne indstille strejken.

Skrevet af: Niels Henrik Nielsen  
Offentliggjort: 15-08-2017
Systemmobning i dagens Danmark

Den mobberamte henvender sig for at få hjælp: På arbejdspladsen, i tillidsmandssystemet, hos ledelse, topchefer, forvaltninger og kommuner og fagforeninger og får ikke hjælp.

Skrevet af: Kim Steffensen  
Offentliggjort: 15-08-2017
'Den nødvendige økonomiske politiks' relative nødvendighed

Modern Monetary Theory (MMT) er endnu forholdsvis ukendt i Danmark. Nogle økonomer har betegnet MMT som en slags neo-keynesianisme, selvom MMTerne helst vil have sig frabedt betegnelsen 'keynesianisme'. Den amerikanske økonom Warren Mosler er en af grundlæggerne af MMT.

Skrevet af: Ivan Breinholt Leth  
Offentliggjort: 15-08-2017
Venstrefløjen og EU – efter Brexit og Trump

Brexit førte ikke til en højredrejning i Storbritannien. Men Brexit bidrager sammen med Trump til at bane vejen for en tyskledet integration i dybden i det resterende EU, som vil lede frem mod det man kan kalde Hartz-IV-Unionen.

Skrevet af: Ulf V. Olsen  
Offentliggjort: 15-08-2017
Det europæiske valg – et interview med Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis om det at bygge et demokratisk Europa i et post-Brexit landskab.

Skrevet af: Doug Henwood  
Offentliggjort: 15-08-2017
Mattias Tesfayes legitimation af Socialdemokratiets højredrejning

Tesfaye har i sin nye bog: Velkommen til Mustafa, kastet sig ud i en ganske imponerende opgave. Han bidrager med historiske kilder til forståelse af Socialdemokratiets højredrejning i flygtninge- og indvandrerspørgsmålet. Men leverer også et legitimationsskrift til forsvar for denne højredrejning.

Skrevet af: John Graversgaard  
Offentliggjort: 15-08-2017
VLAK-regeringens 2025-plan: Skattelettelser frem for velfærd

VLAK-regeringen fremlagde i forsommeren en ny 2025-plan: ”Vækst og velstand 2025”. Formålet med planen er at gennemføre skattelettelser finansieret med velfærdsbesparelser og arbejdsudbudsreformer. Men 2025-planen er ikke blot et anslag mod velfærden. Den er også en samfundsøkonomisk unødvendighed.

Skrevet af: Henrik Herløv Lund  
Offentliggjort: 15-08-2017
ETUC: Om en uddybning af euroen

“Euroen er andet og mere end blot en valuta.” Det er den helt sikkert. Euroen er et monetært system, og et monetært system forudsætter uundgåeligt en eller anden grad af politisk forpligtelse. Derfor er euroen mere end blot en valuta, fordi den samtidig repræsenterer accepten af en politisk enighed samtidig med at den repræsenterer et sæt af værdier. Den er en politisk institution, der - på sigt - muliggør realiseringen af decentrale økonomiske valg. Derfor indebærer dette monetære system et politisk valg.

Skrevet af: ETUC  
Offentliggjort: 15-08-2017