Volden i psykiatrien: Skandalen på Ringbo fortsætter
Af Steen Ove Hansen & Bjarne Ove Nielsen

Offentliggjort: 15. juni 2015

Den psykiatriske institution Ringbo i Københavns Kommune er et voldsomt sted, og er et eksempel på alvorlige svigt både når det gælder behandlingen af beboerne og behandlingen af de som prøver at gøre noget ved problemerne. Efter et drab på en ansat i 2013 prøvede de ansatte at råbe højt om hjælp. Men i stedet for at få hjælp, så ”henrettede” man budbringerne. Således blev en tillidsmand og en arbejdsmiljø-repræsentant fyret for at sætte fokus på problemerne. Og problemerne fortsætter.

”Voldsforebyggelse handler både om at beskytte medarbejderne og om at sikre borgerne en god behandling og en tryg hverdag. De to ting hænger sammen.” udtaler Annette Laigaard, Direktøren i Socialforvalt-ningen(SOF) til SOF Bladet.

Det har hun givetvis ret i, men som så mange andre idylnotater der er udgået fra forvaltningens side, er det meget langt fra virkelighedens verden.

Et år efter Ringbo skandalen der blandt andet handlede om vold og narkosalg, er forholdene for beboere og ansatte blevet forværret.

Københavns Kommune gik dengang ud og lovede bod og bedring omkring sikkerheden.  Kommunen ville endda gå så langt, at der skulle bygges 3 mindre institutioner, således at Ringbo helt kunne nedlægges,

Dette skulle ske med udgangen af 2016

Men i den virkelige verden her i sommeren 2015 er der ikke sket andet end et nyt navneskilt, således at Ringbo nu hedder ”Institutionerne på Granvej”

Det nye byggeri er ikke begyndt endnu, og har end ikke været i høring, og vi venter spændt på at høre borgernes reaktioner, når det går op for dem, at Københavns Kommune vil placere 55 udad-reagerende, misbrugende og psykiske syge borgere med behandlingsdomme i et børnerigt område i et højhus.

Og os bekendt er licitationen nu blevet så gammel at den skal fremstilles igen, med nye udgifter til borgerne i København… det er ikke muligt at få at vide, hvor meget den forrige licitation har kostet skatteyderne.

Ligeledes lovede man at finde andre pladser til de meget voldelige beboere på Ringbo, således at arbejdsforholdene og livsvilkårene for beboerne ville blive bedre.

Alle disse løfter har Københavns Kommune ikke overholdt, tværtimod er forholdene for beboere og ansatte blevet meget værre, efter at man har forsøgt at samle de farlige beboere på en afdeling.

Siden skandalerne rullede i medierne sidste år har kommunen fjernet 1 farlig beboer fra Ringbo, men i specialiseringens hellige navn har man tilført mindst 4 farlige beboere fra andre bosteder i København, således at en enkelt afdeling nu er blevet højeksplosiv, hvor vold og trusler mod andre medbeboere og personale, nu er en daglig foreteelse.

Eksempelvis blev en 74 årige ældre kvindelig beboere overfaldet, således at hun måtte indlægges på hospitalet i flere dage og hun er nu afgået ved døden. Og forholdene er nu så anspændte at de andre fredelige beboere ikke tør at gå på toilettet om natten uden at de har følgeskab af personalet på grund af risiko for overfald og ellers besørger de i en spand på deres værelse.

Om personalets arbejdsmiljø kan det meget kort beskrives som uholdbart.

Personalet flygter væk fra Ringbo. og personalegennemstrømningen har aldrig været større, ja selv lederne søger væk.

Vikarforbruget er gigantisk og al denne usikkerhed giver beboerne endnu større problemer.

Ydermere har det selvsagt også skabt stor utryghed for beboerne, at de er blevet lovet en helt ny bolig.

Selvom alle på Ringbo ved at Københavns Kommune ikke kan leve op til de løfter, som man stillede beboerne i udsigt for et år siden.

Man kan med rette spørge, hvordan kan SOF´s ledelse tro at man kan løse alle problemer, blot ved at give Københavns Kommune skandale institutioner et nyt navn ?

Eksempelvis hedder Sundbygård nu Center Amager –

Tokanten hedder nu KAS 1 + KAS 2  + KAS 3

Og som det sidste hedder Ringbo..Institutionerne på Granvej.

Hele dette navnebytteri er jo blot sket for at sløre virkeligheden. Der er kort og godt gået SPIN i psykiatrien i København.

Hvornår opdager pressen og politikerne i Borgerrepræsentationen dette bedrag?

Hvor er den kritiske journalistik – og hvor er de ansvarlige politikere i denne sag.

Vi taler ikke om små ting, vi taler om Drab – Udstrakt narkohandel – beboere som mod deres vilje er blevet holdt som sexslaver af andre beboere. Vold og trusler som bliver begået af beboere mod andre beboere, mens de afsoner deres såkaldte behandlingsdom.

Alt dette kan dokumenteres, og alligevel forsætter Københavns Kommune som om, at alt er i sin skønneste orden.

Det er en trøst at Socialdirektøren Anette Laigaard nu har sagt sin stilling op. Hendes regime har sat sig dybe spor i psykiatrien i hele kommunen. Hendes hang til at ansætte Stein Bagger typer som chefer på kommunens institutioner har sat behandlingsarbejdet flere år tilbage og vores største håb er at disse feudalfyrster snart bliver styrtet fra deres tinde, så der kan komme ordentlige psykiske arbejdsforhold i psykiatrien.

Men roses den som roses bør.

Flemming Platz, hendes pressechef, har været helt fantastisk til at lukke alle skandaler ned med idyl notater til pressen og ansvarlige politikere på Rådhuset

Flemming Platz er en velskrivende tarm, som skriver i en løbende og lind strøm. Han er så dygtig, at han kan få en daggammel lort til at fremstå som en velrullet Havana-cigar.

Og desværre er der politikere, som TROR det er en cigar.

Note:
Bjarne Ove Nielsen er i 2015 blevet udnævnt til Årets Arbejdsmiljørepræsentant af Samarbejdet Arbejdere og Akademikere, se mere på www.arbejderakademiker.dk