Grillini´er er parlamentets bremseklods efter italiensk jordskredsvalg
Af Charlotte Sylvestersen

Offentliggjort: 15. april 2013

FAKTA: Over 60% er nye ansigter

Over 60% af det italienske parlamentariker er nyvalgte, og jordskredsvalget i februar har også betydet en drastisk foryngelse af det italienske parlament.

Gennemsnitsalderen i Deputeretkammeret er faldet med fem år og er nu 45,8 år, mens senatorer  i gennemsnit er to år yngre,  54,6 år, end i det forrige parlament.

Antallet af kvindelige parlamentsmedlemmer er nu oppe på 31%, det højeste nogensinde i Italien og ti procent flere kvindelig parlamentsmedlemmer end i 2008.

Det italienske valg den 24. og 25. februar 2013 fortjener om noget betegnelsen jordskredsvalg.

Valgets store overraskelse og parlamentets nuværende massive bremseklods for dannelsen af en ny regering blev den anti-politiske bevægelse “Movimento 5 Stelle” (M5S), der blev landets største parti – undskyld bevægelse! -med 25,55% af de afgivne stemmer.

Seks uger efter valget har vinderen af valget, Pierluigi Bersani, ikke kunnet danne en regering.

Præsident Napolitano opgave efter Bersanis fallit  også selv at finde et regeringsgrundlag, og udpegede påskelørdag som et sidste desperat forsøg i stedet to vismandsgrupper.

De ti vise mænd kom fredag den 12. april med en række generelle forslag til programpunkter, der – måske -kan samle flertal i parlamentet, men de færreste forventer en regeringsdannelse inden Italien har valgt en ny præsident.
Mapolitanos syvårige regeringstid udløber den 15. maj.

Den 15. april samles begge kamre i parlamentet sammen med en række valgmænd fra de italienske regioner for fra torsdag den 18. at begynde afstemningerne om en ny præsident.

MR: Der “handles” med kandidater

Naturligvis er der dyb uenighed om præsidentkandidaterne, og valget kan derfor også forstyrre en regeringsdannelse. Berlusconi har fx sat som betingelse for at at støtte en hvilken som helst kommende regering, at den nye italienske præsident ikke kommer fra venstrefløjen. Mange frygter ligefrem, at den nye præsident som sin første handling i embedet kan være tvunget til at udskrive nyvalg.  Og frygten er helt konkret endnu et valg med netop den omstridte valglov, der har skabt alle tiders grumsede parlament i Rom.

MR: PD risikerer at blive splittet

I samme omgang knirker det gevaldig i det store centrumvenstreparti Partito Democratico, hvor flere er ved at miste tilliden til Bersani som både parti- og regeringsleder.
PD skal efter planen vælge ny leder til efteråret, men dette valg kan nemt komme i utide.

Bersani forsikrer i disse dage om at partiet hænger solidt sammen, men Firenzes 38-årige borgmester Matteo Renzi, der tabte primærvalget i efteråret til Bersani, nævnes oftere og oftere som en mulig afløser.

Mange finder dog Renzi for midtersøgende for ikke ligefrem at sige for liberal til at lede et parti, der siden det eurokommunistiske PCI´s opløsning i begyndelsen af 90´erne har set sig selv som Italiens moderne Socialdemokrati.

MR: Grillini´erne vil have nye spilleregler
Udover spørgsmålet om den kommende præsident og interne partiproblemer skal det nye italienske parlament også finde en “modus vivendo” med M5S.

Grillini´erne, som antipartiets parlamentarikere nu kaldes, accepterer ganske enkelt ikke de gældende spilleregler for parlamentarisk samarbejde. De ønsker både nye arbejdsformer og en helt anden åbenhed omkring det daglige politiske arbejde. En åbenhed, som de garvede politikkere overhovedet ikke forstår.

De vil selv helst selv danne regering, men har også foreslået at fortsætte med Monti, og lade de udvalg, der normalt først nedsættes efter regeringsdannelse, forestå det daglige arbejde i parlamentet. Helt hvordan det hele skal ske i praksis kan Grillini´erne dog ikke forklare nærmere.

Kaos er med andre ord total på den politiske scene i Italien.

Bersani nåede ikke at tabe valget

Bersani og Partito Democratico har en måned til at tabe valget. Det forudså en politisk kommentator i januar, da centrumvenstrekoalitionen i meningsmålingerne havde et forspring på hele ti procent i forhold til Berlusconis koalition. Da stemmerne var talt op, viste resultatet, at Bersani lige akkurat ikke nåede at tabe.

Centrumvenstrekoalitionen fik sølle 200.000 stemmer mere end Berlusconis centrumhøjrekoalition, og italienerne mistede ved samme lejlighed deres tiltro til instant- og exitpolls. De forskellige polls lagde nemlig ud med et stort forspring til Bersani. Et forspring der blev mindre og mindre fra stemmeurnerne lukkede kl 15 den 25. februar til det endelige valresultat forelå sent på aftenen.

Den nuværende meget kritiserede valglov fra 2005 udløste som den skulle den såkaldte vinderpræmie, der giver Bersanis koalition et komfortabelt flertal i Deputeretkammeret – 340 pladser ud af 630.

MR: Uregerligt Senat
“Vinderpræmien” fordeles derimod helt anderledes i Senatet.

Her vejer store regioner som Lombardiet, Veneto, Campania og Sicilien tungere end de mindre regioner. De tunge regioner gik ved valget til Berlusconis koalition, og derfor måtte Bersani den 28. marts opgive at danne den regering, han stadig i dag mener, han har vælgernes mandat til.

Valgloven fra 2005 kaldes af alle for Porcellum – noget svineri. Men herken centrumvenstreregeringen fra 2006, Berlusconi fra 2008 eller Monti fra 2011 har taget sig sammen til at ændre den omstridte lov.

Senatets 315 mandater er i dag fordelt med 123 senatorer til Bersanis fløj, 117 til Berlusconi, 19 til Mario Montis liste Borgerligt Valg, mens tungen på vægtskålen for enten Bersani eller Berlusconi er de uregerlige – i ordets bogstaveligste forstand – 54 senatorer fra “5 Stjerne Bevægelsen”.

Der er lavet mange regnestykker de seneste uger. Blandt andet ville Bersani lige akkurat kunne samle et flertal sammen med Montis 19 og Lega Nords 17 senatorer, men Lega Nord holder indtil videre stand som en del af Berlusconis koalition.

MR:Bersani vil selv, Berlusconi vil samle, og Grillini´erne vil ingenting…
Bersani har siden valget fastholdt sit mandat til at danne Italiens næste regering, mens Berlusconi i store træk har arbejdet for en bred samlingsregering, der skal løse klart definerede økonomiske opgaver og lave en ny valglov.

Grillini´erne (opkaldt efter bevægelsens grundlægger – eks-komikeren Beppe Grillo) derimod har uden slinger i valsen fastholdt deres NO til både at støtte en hvilken som helst regering, og også gentaget et rungende NO til at indgå i enhver form for fastlagt samarbejde med andre partier.
Man kan bestemt ikke beskylde M5S-medlemmerne af parlamentet – der ikke vil kaldes for hverken  “ærede medlemmer” eller senatorer og deputerede, men derimod insisterer på betegnelsen “borger”, for at føre en slingrekurs.

MR: Bersani ydmyget i direkte tv-streaming
En Bersani-mindretalsregering kunne for længst have været en realitet, hvis M5S ville love at forlade Senatet, når der skulle stemmes om regeringen.

Det løfte kunne Bersani ikke få fra bevægelsen, der også krævede, at regeringsforhandlingerne med bevægelsens repræsentanter skulle foregå i direkte tv-streaming. Derfor kunne et måbende Italien se Bersani “til jobsamtale” hos to Grillini´er, der ikke gjorde noget for at formindske partilederens offentlige ydmygelse.

MR: En åben bevægelse eller et personligt firma
“Fem Stjerne Bevægelsen” appellerede med en meget voldsom retorik af Beppe Grillo på hans Tsunami-valgturné Italien rundt til de millioner af italienere, der har fået mere end nok af de “gamle” politikkere og de skandaler om korruption og andre forbrydelser der klæber sig til italiensk politik hvad enten det handler om kommunal-, regional- eller landspolitik.

- Overgiv Jer, råbte en ekstatisk Beppe Grillo i valgkampen på de italienske piazza´er til tilhængernes udelte begejstring. På den berømte blog -  www.beppegrillo.it -  har Grillo blandt meget andet skrevet, at M5S er som den franske revolution – dog uden guillotine, endnu…

Grillo selv opstillede ikke til valget. I følge bevægelsens “antistatut”, for et partiprogram vil man ikke have, kan tidligere dømte ikke kandideres. Grillo har en dom for uagtsomt manddrab i forbindelse med en bilulykke i 80´erne, hvor han var eneste overlevende.

MR: Online opstillingsmøder

Bevægelsens kritikere hæfter sig ofte ved, at navnet er et varemærke registreret af Grillo selv, at bloggen styres med næsten kinesisk hård hånd, aldrig har aflagt et regnskab, og at det direkte demokrati er mindre blomstrende end bevægelsen selv påstår. Flere af bevægelsens nuværende parlamentsmedlemmer blev for eksempel opstillet som kandidater med færre end 100 online-stemmer på bloggen, hvor opstillingsmøder var erstattet med videopræsentationer.

Hvad der rent praktisk gør både det daglige arbejde i parlamentet og regeringsdannelsen besværligt, er også Grillini´erne mangel på politisk erfaring og deres helt åbenlyse foragt for parlamentets normale institutionelle arbejdesmetoder. Ganske få af bevægelsens 162 parlamentsmedlemmer har andet end udenomsparlamentarisk erfaring, og flere af dem er blevet grebet i ikke at have kendskab til  grundlæggende viden om fx parlamentets opbygning.

MR: Total åbenhed på en meget lukket måde
Alle italienske journalister er i følge M5S betalt af fjenderne, og derfor giver Beppe Grillo fx kun interviews til udenlandske medier. Parlamentsmedlemmer har også forbud mod at deltage i tv-talkshows, og officielt udtaler M5S sig kun på bloggen og via talsmænd, og under alle omstændigheder har Beppe Grillo det sidste ord.

Formanden for M5S´s senatorer , den 41-årige Vito Claudio Crimi, har i øvrigt allerede fået øgenavnet “hr. Dementi” fordi han nærmest dagligt trækker sine udtalelser tilbage – ofte med den påstand, at journalisterne med vilje har misforstået ham. Crimihar været aktiv i M5S siden 2007, og var indtil valget assistent ved retten i Brescia.

M5S fastholder også deres tilbud om at danne en regering. Et tilbud, der dog ikke har fået Napolitano til at give dem opgaven - endnu. Som endnu en nyhed meddelte bevægelsen i den forbindelse, at de ikke ville mødes med fagforeninger, arbejdsgivere eller andre i en eventuel forhandlingsrunde.

– Vi er selv de sociale parter, var begrundelsen fra de deputeredes formand de næste tre måneder. Det job skal nemlig gå på skift.

Den 39-årige Roberta Lombardi har efter få uger i parlamentet fået ry som værende endnu mere arrogant end netop de gamle taburetklæbende politikkere, som M5S retter det skarpeste skyts imod.

Hun er jurist af uddannelse og arbejdede i et firma, der indretter luksusvillaer. Lombardis politiske erfaringer begynder med en opstilling for  M5S ved kommunalvalget i Rom i 2008, hvor hun ikke blev valgt.

MR: Kom nu i gang!
Mens det nye parlament altså stadig langfra er kommet på benene efter jordskredsvalget har de ti vise mænd afleveret deres to rapporter til Napolitano med en række punkter om økonomi og reformer, som de mener kan samle flertal bag en kommende bred regering.

Napolitano gav derefter rent bogstaveligt lorten videre ved at sige, at nu er “ordet hos min efterfølger”.

Imens råbes der udenfor parlamentet højlydt på handling fremfor diskussioner og studehandler om hvem der skal være landets næste præsident.
I Trieste lagde murere og entrepenører den 11. april tusindvis af gule og røde beskyttelseshjelme ud på byens Piazza Unitá d´Italia for helt konkret at illustrere, hvor mange arbejdspladser der i det seneste år er forsvundet i deres område.

Der bliver nok at tage fat på, når Italien får en ny regering, også udover at lave en ny valglov.

De seneste nøgletal er dybt foruroligende, selv om Montis tekniske regering stadig er i arbejde, og som siddende forretningsministerium fortsætter arbejdet med vidtgående økonomiske reformer.
Montis regering har for eksempel netop besluttet, at 40 milliarder af de mindst 90 milliarder den italienske stat skylder private virksomheder vil blive betalt i løbet af 2013.

Arbejdsløsheden er nu oppe på rekordhøje 11,6% plus tre millioner italienerne i den arbejdsdygtige alder, der helt har opgivet at finde en fremtid på arbejdsmarkedet.

Statsgælden rammer i 2013 i følge forudsigelserne også rekordhøje 130% i forhold til bruttonationalproduktet, og et plus på BNP bliver det heller ikke til i 2013.