Kritisk Debat

 Aktuelt nummer : 16. årgang, august-2019

 

 

 

 

Udskriftsvenlig version

 

Bernie Sanders’ kampagne er anderledes
af Ben Beckett

En video fra Bernie Sanders’ kampagne beviser det: Sanders har brugt sin fremtrædende position til at forstærke arbejdernes kampe rundt om i USA på en måde, som ingen landsdækkende politiker tidligere har gjort.

“Hvis jeg mister en lønudbetaling, er jeg færdig. Jeg ville bogstaveligt talt blive hjemløs.”
Med dette statement i Bernie Sanders-kampagnevideo ’A Living Wage’ (se nedenfor) taler arbejderaktivisten Kelly Osborne fra byen Cedar Rapids i staten Iowa på vegne af millioner af amerikanske arbejdere. Osborne er en 44-årig tidligere kræftpatient, der er alene med sit femårige barnebarn og arbejder hos McDonalds for en timeløn på 8,25 dollars, som hun beskriver som en løn, man ikke kan leve af.

Om sit barnebarn siger Osborne: “Jeg vil ønske for ham, at han engang kan få et job med overenskomst og en løn på 15 dollars i timen, så han kan overleve.”

Videoen viser et bemærkelsesværdigt mod hos Osborne, når hun over for et landsdækkende publikum beskriver sin situation og kræver faglige rettigheder. Videoen er også bemærkelsesværdig for det, den ikke siger – og fordi den viser, hvordan Bernie Sanders fører en anderledes form for præsidentkampagne.

Især er det bemærkelsesværdigt, at videoen ikke opfordrer seerne til at stemme på Sanders. Han optræder selv først langt inde i videoen – ved siden af Osborne i en demonstration i Cedar Rapids for en timeløn på 15 dollars.

I sin tale til mængden af strejkende fastfood-arbejdere, siger Sanders gennem en megafon: ”Kampen hos McDonalds er millioner af arbejderes kamp […] I dag siger vi […] til McDonalds: Giv jeres medarbejdere en løn til at leve af og optag forhandlinger med en fagforening.” Selv på det sidste udgangsbillede beder TV-​​annoncen os ikke om at støtte Sanders, men om at ”gå med i bevægelsen”.

Kynikere ville tage fejl ved at afskrive dette som simpel retorik. Sanders lavede en lignende annoncevideo i 2016, “Tenemos Familias” (se nedenfor), der fokuserer på problemerne for den mexicanske indvandrer og tomatplukker Udelia Chautla fra Immokalee i Florida. Sanders spiller en forholdsvis lille rolle i videoen; meget mere centralt står Udelia og tomatplukkernes arbejde og organiseringsbestræbelser.

I løbet af 2020-kampagnen har Sanders brugt sin position til at forstærke arbejdernes kampe – fra Amazon(1) til University of California(2) til Wabtec(3) og mange flere. Og han er gået et skridt videre ved at bruge sin kampagnes massive organisatoriske infrastruktur og tilskynde sine tilhængere til at deltage i ’picket-lines’(4) [strejkevagt /o.a.] i solidaritet med strejkende arbejdere – noget som ingen landsdækkende politiker i USA har gjort tidligere.

Fra ’Medicare for All’(5) og ’College for All’(6) til hans løfter om at forbyde anti-fagforenings lovgivning(7), annullere studiegæld(8) og straks omgøre Trumps indvandrerpolitik(9) – alle hans forslag er fokuseret på markant at forbedre arbejdernes liv og gøre det på en måde, der forener i stedet for at splitte dem.(10)

Men foruden hans politik – og hans opvækst i en fire-værelses lejlighed som søn af en fattig indvandrer – er Sanders også den første betydningsfulde præsidentkandidat i nyere tid, der fører en arbejderklasse-kampagne; en kampagne, som ikke blot har til formål at få valgt en kandidat, men også bevidst søger at fremme en arbejderklasse-bevægelse.

Som ’Living Wage’-videoen med Osborne viser – sammen med andre lignende videoer(11), rækker Sanders’ fokus på arbejderbefolkningen ud over hans egne politiske forslag og får betydning for den måde, som han tilrettelægger sin kampagne på.

“Viljen til at fokusere på arbejdere kommer direkte fra Bernie. Det er ikke noget, der er nyt for ham. Han gjorde det i 80’erne i Burlington med sit åbne TV-show(12), på et tidspunkt hvor ingen gjorde noget sådant”, siger Josh Miller-Lewis, direktør for digital kommunikation i Sanders’ kampagne.
”Det er ikke tilstrækkeligt bare at vælge en kandidat til et embede. Vi er nødt til at opbygge en bevægelse, hvis vi vil gennemføre nogle af de ændringer, vi kæmper for. Så alle disse videoer har til hensigt at vise, at denne kampagne handler om mere end bare Bernie Sanders. Det handler om os alle. Det handler om at opbygge en bevægelse af arbejdere, som kan tage kampen op imod de magtstrukturer, der har til hensigt at opretholde status quo,” siger Miller-Lewis.

Ved at lægge så stor vægt på arbejdernes problemer og kampe igennem deres egne ord giver Sanders’ medietiltag arbejderne mere end blot en offentlig mulighed for at udtale sig om deres egne bekymringer – selv om det uden tvivl er vigtigt.

Kampagnens arbejder-fokuserede mediestrategi har også stor betydning for dens organiseringsmetode. Sanders sigter mod at sammensætte en politisk basis af en ny type(13), som ikke kun er parat til at stemme på ham, men også parat til at slås mod både arbejdsgiverne og staten(14) for at forsvare sine egne interesser.
Miller-Lewis beskrev ved hjælp af et eksempel fra Philadelphia, hvor lokalsamfundet kæmper mod lukningen af ’Hahnemann Hospital’(15), hvordan kampagnens medie- og organiseringstiltag sammenvæves: ”De fleste kampagner ville udsende en erklæring fra kandidaten, og det ville så være det. Vi udsendte en erklæring, men det er kun starten på processen. Så nu mobiliseres vores organiseringsteam, og vi sender e-mails, vi sender sms’er, og vi får folk til at deltage i solidaritetsprotesterne på torsdag. Vi kommer med videooptagehold og interviewer folk – patienter, sygeplejersker på hospitalet – for at tale om det, for at profilere denne kamp. Og dermed stopper det ikke. Nu overvejer vi, hvad vi kan gøre efter protesten. Hvordan kan vi fortsætte med at lægge pres på ejerne af dette hospital for ikke at lukke det? Efter min opfattelse er det virkeligt revolutionerende, fordi vi ikke bare fokuserer på, hvordan vi får flere stemmer til Bernie Sanders. Vi er interesserede i, hvordan vi opbygger en arbejderklasse-bevægelse, der skaber forandring for mennesker her i deres egne liv og selvfølgelig på længere sigt ved at forsøge at vælge Bernie Sanders til præsident og bringe denne bevægelse ind i Det Hvide Hus.”
Ved at lægge vægt på at organisere og mobilisere arbejdere i mindst samme grad som at vinde stemmer fører Sanders en kampagne, som er fundamentalt forskellig fra enhver anden kampagne frem til nu. Han har ikke alene brug for folk til at stemme ham ind i embedet. Han har også brug for, at de vil kæmpe(16), når først han er valgt.

Men i sidste ende kan ingen politiker, heller ikke Sanders, give arbejderklassen tilstrækkelig magt til at overvinde den heftige modstand fra de rige imod hans dagsorden. Den kan kun opbygges af arbejdere – dvs. af det store flertal af mennesker i alle aldre, uanset hudfarve, køn og baggrund, som har det til fælles, at de er afhængig af en løn for at kunne leve. Nok gør alle de ressourcer og indsatser, som Sanders sætter i sving, det lettere at organisere; til syvende og sidst er det dog op til os.
Som Osborne siger i sine afsluttende ord i videoen: ”Vi er nødt til at gøre tingene bedre for alle nu – ikke engang i fremtiden, nu.”(17)

Forfatteren:
Ben Beckett er faglig tillidsrepræsentant i New York City og medlem af ’Democratic Socialists of America’.
Se Becketts artikler på Jacobin her: https://jacobinmag.com/author/ben-beckett

Artiklen ‘Bernie Sanders’s Campaign Is Different’ af Ben Beckett er hentet fra det amerikanske tidsskrift Jacobin, 10. Juli 2019.
Originalartiklen kan findes her: https://jacobinmag.com/2019/07/bernie-sanders-class-struggle-video
Oversat med tilladelse fra Jacobin af Klaus Krogsbæk

Noter:
1. https://jacobinmag.com/2018/10/jeff-bezos-amazon-wage-union-sanders
2. https://www.jacobinmag.com/2019/03/university-california-strike-upte-cwa-teachers
3. https://www.jacobinmag.com/2019/03/ue-strike-ge-erie-pennsylvania-overtime
4. https://www.huffpost.com/entry/bernie-sanders-campaign-strike-picket-lines_n_5cdecf96e4b09e057802f44c?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9qYWNvYmlubWFnLmNvbS8yMDE5LzA3L2Jlcm5pZS1zYW5kZXJzLWNsYXNzLX N0cnVnZ2xlLXZpZGVv&guce_referrer_sig=AQAAALf77wpXQdBT4TUYQ7-vYZJV-Q0LHbrUoC5NVC7YOisY4ijZO8KTAVZ7cFqzzvpnQ4rsgg7s51H1xSs-Luz-ufHye2O15tHQtp22V_y8QSM_GIOtHxF-ztxPITWWEqk6xmxtsYcSTDNTEnRq5-D6pR9UiAK2JV8OzaR3i_-fEPPt
5. https://www.jacobinmag.com/2019/04/medicare-for-all-act-sanders-single-payer-bernie-sanders
6. https://jacobinmag.com/2018/08/medicare-for-all-free-college-tuition-abolish-ice-polls-bernie-sanders-socialists
7. https://www.jacobinmag.com/2018/05/bernie-sanders-workplace-democracy-unions-legislation
8. https://www.jacobinmag.com/2019/06/bernie-student-loan-debt-forgiveness-aoc
9. https://www.theguardian.com/us-news/2019/jun/26/2020-democrats-migrant-child-detention-centers-sanders
10. https://www.jacobinmag.com/2016/11/donald-trump-democratic-party-welfare-state
og https://www.jacobinmag.com/2018/01/targeted-social-programs-make-easy-targets
11. https://www.youtube.com/watch?v=nfvyG3TstdM og https://www.youtube.com/watch?v=Qvmw44TZMtk
12. Oversætterens note: https://youtu.be/ALhkpmeJXw8
13. https://socialistforum.dsausa.org/issues/fall-2018/political-revolution-in-the-twenty-first-century/
14. https://www.jacobinmag.com/2018/03/west-virginia-wildcat-strike-militancy-peia
15. https://www.politico.com/story/2019/07/07/bernie-sanders-healthcarephiladelphia-hospital-1399327
16. https://www.jacobinmag.com/2019/03/bernie-sanders-movements-not-me-us
17. Oversætterens note: Se Sanders officielle kampagneside her: https://berniesanders.com/


Kritisk Debat's bankkonto : 53870425827 reg.5387

Næste nummer udkommer 15. april 2020